Bune maniere

Știți, oamenii au obiceiul să catalogheze, deseori la prima impresie. Și eu, la rândul meu, am o mică tendință de a face asta:

  • În primul rând, mâinile. Este foarte important să ai grijă de unghiile tale. Atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Un gentleman trebuie să aibă tot timpul manichiura făcută. Etichete: neîngrijit(ă) sau îngrijit(ă).
  • În al doilea rând, vocabularul. Greșelile gramaticale, folosirea cuvintelor (de mahala sau elegante) au un rol important. Etichete: prost(proastă) sau inteligent(ă).
    La fel de importantă este și folosirea cuvintelor magice te rog, mulțumesc. Etichete: fără cei 7 ani, de-acasă sau bine-crescut(ă).
  • În al treilea rând, mirosul. OK, n-ai bani de cine știe ce parfumuri. Dar măcar bani de săpun ai. Sau mai este varianta în care ai bani de parfumuri, ai și de săpun, dar pe care nu-l folosești. Atunci e cel mai nasol. Etichete: nespălat(ă), cioban, neîngrijit(ă) sau îngrijit(ă).
  • În al patrulea rând, hainele. Eu, unul, nu pun etichete pe acest motiv. Poate unii chiar n-au bani, chiar dacă au gusturi… Dar mă ghidez, într-un fel…
  • În ultimul rând, părul. La fel, nu pun etichete, decât în unele cazuri. Dar este bine să fie îngrijit (spălat). Să nu mă înțelegeți greșit, în nici un caz o tonă de gel în păr, că atunci, inevitabil, etichetez: țăran (la fete nu prea se aplică).
  • Și să mă leg puțin de comportamentul în societate, îmi dau seama imediat de cât de civilizat este un om, atunci când mănâncă la restaurant. Cel mai rău îi văd pe cei care au pretenția de oameni civilizați, dar nu știu să folosească cuțitul și furculița în același timp. Mi se pare cel mai de prost gust să mergi la restaurant, și după ce îți aduce mâncarea să începi să tai friptura, grătarul, micii (sau orice altceva) în bucățele (ca pentru copii mici), apoi să mănânci totul cu furculița. Etichete: țăran(țărancă) sau bine-crescut(ă).

Cam astea sunt impresiile ce mi le fac despre oameni. Tu ce etichete ai avea, după criteriile mele?

6 Responses to “Bune maniere”


Leave a Reply

You must login to post a comment.