Liège

NaÅŸpa ziua de ieri. M-am trezit dis-de-dimineaţă (la 8:10) pentru a pleca la Liège, împreună cu tatăl meu. Åži am mers pe autostradă până la jumătatea distanÅ£ei (50km), apoi s-a stricat maÅŸina. Cauze posibile: mecanic neatent strâns prost colier radiator sau radiator vechi, măcinat în locul de prindere al furtunului. Rezultat: fum negru în spate, motor oprit, motor cu aburi ÅŸi fum… stat 2 ore pe autostradă. MaÅŸină parcată în boscheÅ£i.

Click pentru mărire...

Belgieni împuţiţi. După ce ne-am chinuit pe-acolo cu maşina şi am văzut că nu mai porneşte, am hotărât să facem autostopul. N-a oprit nimeni. NIMENI! Am deschis GPS-ul şi am observat că mai aveam doar 4 km până la prima ieşire. Şi am luat-o pe jos, încetişor. Am mai făcut câteva semne disperate pe la maşini, tot n-a oprit nimeni. Dar, după 2 km, a oprit o maşină. Un tânăr, marocan, care a fost foarte amabil (oprindu-se fără să-i facem vreun semn), ne-a dus până aproape de Liège. De acolo am luat autobuzul până în oraş. La ora 13:30.

Am văzut noua gară, care este în construcţie. A fost începută în anul 2000, având termenul final după 60 de luni. Au trecut peste 84 şi încă nu este gata (asta ca să nu credeţi că numai în România nu se respectă termenele).

Click pentru mărire...

Click pentru mărire...

Am plecat cu trenul înspre Brussel. Belgia este una dintre ţările care au HSR (High Speed Railway). Sistemul presupune două ÅŸine (câte una pe sens de mers), sudate. ÃŽn România se poate întâlni aÅŸa ceva între PloieÅŸti ÅŸi BucureÅŸti doar. Eu am mers cu un tren obiÅŸnuit, care nu merge mai tare de 140-150 km/h. Dar pe acele linii circulă ÅŸi trenuri TGV, Thalis ÅŸi Eurostar. ÃŽmi place… confortabil ÅŸi rapid.

Click pentru mărire...

Raportat la salariile belgiene, trenul este destul de ieftin. Raportat la salariile româneÅŸti, este puÅ£in cam scump :) Tichetele sunt neobiÅŸnuit de mari, ÅŸi sunt verificate pe baza unei benzi magnetice. Sunt valabile în ziua cumpărării, pe orice tren care circulă pe ruta biletului. DeÅŸi nu le-a verificat nimeni…

Click pentru mărire...

Sistemul feroviar este bine dezvoltat. Brussel-ul dispune de şapte gări. Mi-a plăcut Brussel Central, care este în subteran.

Click pentru mărire...

Gare du Midi (Gara de Sud). Cea mai mare gară din Brussel. Două centre de informare, ambele goale. Trebuia să ajungem într-o localitate apropiată şi nu ştiam direcţia.

Click pentru mărire...l

Tot în această gară am văzut ce-nseamnă prostia în combinaţie cu prea mulţi bani.

Click pentru mărire...

 Nu ÅŸtiu dacă se vede foarte bine în poză. Acel peron este pentru liniile 21 – care se vede - şi 22 – care nu este. Da, linia 22 nu este nicăieri. DeÅŸi este semnalizată, având ÅŸi un display pe care scrie “Ne pas embarquer”. Ciudat, nu? Monitorul acela consumă curent ca să-mi zică să nu urc în tren. Sau poate e pentru clădirea aia, să nu cumva să urc pe vreun geam… :D

Bonus – o poză cu mine, în tren :P

Click pentru mărire...

6 Responses to “Liège”


  • Uneori tind sa spun ca sunt mandru ca sunt Roman, alteori tind sa spun ca mie sila ca sunt roman, dar tot la o concluzie ajung: “Nicaieri nu e mai bine ca acasa” pacat de masina :D PS: am un prieten marocan si asa sunt ei de fel sunt foarte draguti, si sunt bine crescuti si foarte de treaba, ai avut noroc cu acel marocan pot spune :P

  • Mai Iubindule, astept sa ne delectezi cu aventurile tale prin brucsel. Swamp: nu generaliza, nici macar in sens pozitiv :)

  • Buna iubire!
    Uite ca am ajuns la un internet cafe ca sa te mai citesc si eu cite un pic….Totusi pe la mine cind ai sa ajungi? Interesante aventurile…da’ a meritat, nu-i asa? Macar pentru plimbarea cu trenul….Te pupacesc!

  • have bre pe-acolo….vezi ce ne aduci din peripetii..;)

  • Eu lucrez pe santierul garii din Liege.Nici acum nu este terminata.inca se mai lucreaza la partea de jos si la parking.Insa acum peroanele sunt puse la punct.

  • Si eu am lucrat pe santieru garii ca electrician si nu am nici o adresa sau telefon al fostilor colegi electriceni Cine ma cunoaste si vede acest mesaj poate rog sa ma contacteze prin telefon sau email.Asi vrea sa-mi regasesc din fostii colegisi detin si o gramada fe poze cu gara sau cu ei.astept sa ma contactesze cineva.Multumesc dan.diac@yahoo.com

Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX