23 August

Ieri am citit toată ziua despre perioada antonesciană și ziua de 23 august, fără să știu că era chiar 23 august :)

Vă invit să ascultați această melodie a Mariei Gheorgiu, Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt. Este superbă, impresionantă. Dați atenție sporită versurilor, vă rog.

Ziua de 23 August a însemnat ieșirea României din Axă și continuarea războiului alături de Aliați.

Nefericitul eveniment a avut loc din cauza arestării Mareșalului Ion Antonescu de către regele Mihai I, constrâns de către comuniști. Urmările au fost dezastruoase pentru România: pierderi teritoriale enorme (printre care Basarabia, Nordul Bucovinei, Cadrilaterul), 130.000 de soldați luați prizonieri de către ruși (transportați în lagărele din Siberia) și 45 de ani de comunism.

Și uite-așa visul unei națiuni s-a destrămat. România rotundă, de la Nistru pân’ la Tisa mai există doar în cărțile de istorie…

Adițional (nu necesită mai mult de 10 minute parcurgerea documentației și vizualizarea secvenței video):

Execuția Mareșalului Ion Antonescu (ATENȚIE: imaginile pot fi considerate șocante):

Mai multe detalii puteți găsi pe wikipedia:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I#.C3.8Entoarcerea_armelor_contra_Germaniei_naziste

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Antonescu#Regimul_antonescian

Adițional 2:

În Anglia, anul acesta în luna noiembrie, se sărbătoresc 60 de ani de căsnicie între Regina Elisabeta a II-a și Prințul Filip. În 1947, regele Mihai I a fost invitat la eveniment (fiind văr de gradul III cu regina și stră-stră-nepotul Reginei Victoria). Acolo a cunoscut-o pe viitoare sa soție, Prințesa Ana de Bourbon-Parma.
După acest eveniment a fost exilat din România, fiindu-i retrasă cetățenia, accesul în țară nefiindu-i permis până în 1992, când a venit să sărbătorească Paștele. Atunci a fost întâmpinat cu mare drag de populație, peste 1 milion de oameni ieșind în stradă în București, să-l vadă. Popularitatea acestuia l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, care i-a interzis accesul. Abia în 1997 a fost reprimit în țară, pe timpul conducerii lui Emil Constantinescu.

Bulgaria a avut același curs ca și România în timpul celui de-al doilea război mondial. A intrat în Axă în 1941, ca mai apoi, în 1944, să treacă de partea aliaților.

8 Responses to “23 August”


 • E trist, ca sa zic asa, ca putini dintre tineri sunt interesati sa cunoasca istoria tarii in care s-au nascut. Cei mai multi merg dupa ideea “go with the flow”…

 • Moldovenii ăia pe care îi deplângi să stea dracului să îi ia acasă la ei…
  Ne-ajung toți ceilalți ce compun țara asta, nu mai avem nevoie de racket-i nespălați…

 • Si acum Mihaita Intaiu vrea averile p**dii masii…cand de fapt ar trebui sa i-o dam la bot, ca ne-a vandut ca pe vite la rusnaci. Plus ca averile alea au fost facute din banii poporului.

  Mai bine mort
  Decat regalist.

 • Fănel, e lumină în capul tău cam câtă se află în curul unui licurici.
  Mai pune mâna pe carte, vezi și tu cam cum stau lucrurile și după aceea poate reușești să ai și o părere asezonată de realitate.
  Mai bine mort, decât prost.

 • Foarte ciudat… Si eu am citit vineri despre antonescu, nazism, etc… si la un mom dat am vaz ca e 23 aug … Si era prima data cand citeam chestiile alea in amanunt :)

 • Zici tu ca: “Nefericitul eveniment a avut loc din cauza arestării Mareșalului Ion Antonescu de către regele Mihai I, constrâns de către comuniști. Urmările au fost dezastruoase pentru România: pierderi teritoriale enorme (printre care Basarabia, Nordul Bucovinei, Cadrilaterul),…”
  Da… insa care era situatia de atunci a Romaniei? Pai era foarte simpla: rusu era cu oastea langa noi, Basarabia, Bucovina erau oricum pierdute… iar cadrilaterul a fost pierdut in ’40 la dictatu de la Viena, deci nu are legatura directu cu rusu, ci a fost dat de nemti bulgariei, oricum il luaseram moca de la bulgari in 1913… ca sa ne impace pe toti…
  Daca era Mihai vertical si era cu nemtii pana la capat oare nu ramaneam si fara jumatea de Ardeal data in ’40 la unguri? …eu zic ca Mihai a dres-o destul de bine in situatia data… oricum este un miracol ca astazi traim intr-o Romanie asa mare, daca ne uitam la istoria noastra…
  Si nu mai fiti carcotasi ca si Moldovenii de dincolo de Prut, multi dintre ei sunt romani ca si noi…

 • sal,de unde pot sa downloadez si eu melodia de mai sus???? e superba!!!!!!!!pls,help me

Leave a Reply

You must login to post a comment.