23 August

Ieri am citit toată ziua despre perioada antonesciană şi ziua de 23 august, fără să ştiu că era chiar 23 august :)

Vă invit să ascultaţi această melodie a Mariei Gheorgiu, Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt. Este superbă, impresionantă. Daţi atenţie sporită versurilor, vă rog.

Ziua de 23 August a însemnat ieşirea României din Axă şi continuarea războiului alături de Aliaţi.

Nefericitul eveniment a avut loc din cauza arestării Mareşalului Ion Antonescu de către regele Mihai I, constrâns de către comunişti. Urmările au fost dezastruoase pentru România: pierderi teritoriale enorme (printre care Basarabia, Nordul Bucovinei, Cadrilaterul), 130.000 de soldaţi luaţi prizonieri de către ruşi (transportaţi în lagărele din Siberia) şi 45 de ani de comunism.

Åži uite-aÅŸa visul unei naÅ£iuni s-a destrămat. România rotundă, de la Nistru pân’ la Tisa mai există doar în cărÅ£ile de istorie…

Adiţional (nu necesită mai mult de 10 minute parcurgerea documentaţiei şi vizualizarea secvenţei video):

Execuţia Mareşalului Ion Antonescu (ATENŢIE: imaginile pot fi considerate şocante):

Mai multe detalii puteţi găsi pe wikipedia:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I#.C3.8Entoarcerea_armelor_contra_Germaniei_naziste

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Antonescu#Regimul_antonescian

Adiţional 2:

În Anglia, anul acesta în luna noiembrie, se sărbătoresc 60 de ani de căsnicie între Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Filip. În 1947, regele Mihai I a fost invitat la eveniment (fiind văr de gradul III cu regina şi stră-stră-nepotul Reginei Victoria). Acolo a cunoscut-o pe viitoare sa soţie, Prinţesa Ana de Bourbon-Parma.
După acest eveniment a fost exilat din România, fiindu-i retrasă cetăţenia, accesul în ţară nefiindu-i permis până în 1992, când a venit să sărbătorească Paştele. Atunci a fost întâmpinat cu mare drag de populaţie, peste 1 milion de oameni ieşind în stradă în Bucureşti, să-l vadă. Popularitatea acestuia l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, care i-a interzis accesul. Abia în 1997 a fost reprimit în ţară, pe timpul conducerii lui Emil Constantinescu.

Bulgaria a avut acelaşi curs ca şi România în timpul celui de-al doilea război mondial. A intrat în Axă în 1941, ca mai apoi, în 1944, să treacă de partea aliaţilor.

8 Responses to “23 August”


 • E trist, ca sa zic asa, ca putini dintre tineri sunt interesati sa cunoasca istoria tarii in care s-au nascut. Cei mai multi merg dupa ideea “go with the flow”…

 • Moldovenii ăia pe care îi deplângi să stea dracului să îi ia acasă la ei…
  Ne-ajung toÅ£i ceilalÅ£i ce compun Å£ara asta, nu mai avem nevoie de racket-i nespălaÅ£i…

 • Si acum Mihaita Intaiu vrea averile p**dii masii…cand de fapt ar trebui sa i-o dam la bot, ca ne-a vandut ca pe vite la rusnaci. Plus ca averile alea au fost facute din banii poporului.

  Mai bine mort
  Decat regalist.

 • Fănel, e lumină în capul tău cam câtă se află în curul unui licurici.
  Mai pune mâna pe carte, vezi şi tu cam cum stau lucrurile şi după aceea poate reuşeşti să ai şi o părere asezonată de realitate.
  Mai bine mort, decât prost.

 • Foarte ciudat… Si eu am citit vineri despre antonescu, nazism, etc… si la un mom dat am vaz ca e 23 aug … Si era prima data cand citeam chestiile alea in amanunt :)

 • Zici tu ca: “Nefericitul eveniment a avut loc din cauza arestării MareÅŸalului Ion Antonescu de către regele Mihai I, constrâns de către comuniÅŸti. Urmările au fost dezastruoase pentru România: pierderi teritoriale enorme (printre care Basarabia, Nordul Bucovinei, Cadrilaterul),…”
  Da… insa care era situatia de atunci a Romaniei? Pai era foarte simpla: rusu era cu oastea langa noi, Basarabia, Bucovina erau oricum pierdute… iar cadrilaterul a fost pierdut in ’40 la dictatu de la Viena, deci nu are legatura directu cu rusu, ci a fost dat de nemti bulgariei, oricum il luaseram moca de la bulgari in 1913… ca sa ne impace pe toti…
  Daca era Mihai vertical si era cu nemtii pana la capat oare nu ramaneam si fara jumatea de Ardeal data in ’40 la unguri? …eu zic ca Mihai a dres-o destul de bine in situatia data… oricum este un miracol ca astazi traim intr-o Romanie asa mare, daca ne uitam la istoria noastra…
  Si nu mai fiti carcotasi ca si Moldovenii de dincolo de Prut, multi dintre ei sunt romani ca si noi…

 • sal,de unde pot sa downloadez si eu melodia de mai sus???? e superba!!!!!!!!pls,help me

Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX