Șapte voci românești de excepție

7. Nicolae Furdui Iancu (n. 1955)

Născut în 1955, într-o comună din țara Moților, Sohodol, crescut și educat în Abrud, Nicolae Furdui Iancu este, fără îndoială, un exponent demn al acestei regiuni încărcate nu numai de istorie, ci și de cel mai autentic folclor românesc.
Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascăl până în 1989, când a renunțat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învăța. Apoi, la Oradea, student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studențești, unde a obtinut premiul întâi.
Dacă ar fi fost îndrumat la timp, ar fi ales muzica de operă. Este un mare admirator al “tripletei de aur”: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras.
Nicolae Furdui Iancu, om de o mare valoare artistică și sufletească, este și va fi mereu o mare stea și un simbol veșnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.

Dintre toți acești cântăreți pe care i-am prezentat, Furdui Iancu ocupă cel mai mare loc în sufletul meu. Îmi plac atât de multe cântece, încât chiar nu știu ce să aleg… Cred că are cele mai frumoase cântece patriotice…

Vai, săracii, dușmanii

[MEDIA=76]

Noi, români, din neam de frunte

[MEDIA=70]

Noi suntem români

[MEDIA=71]

Nu uita că ești român

[MEDIA=72]

Așa-i românul

[MEDIA=78]

În munții Abrudului

[MEDIA=68]

M-o făcut maica fecior

[MEDIA=69]

Pe valea Ampoiului

[MEDIA=73]

Să-mi cânți, cobzar

[MEDIA=74]

Hai să-ntindem hora mare

[MEDIA=83]

Treceți batalioane române

[MEDIA=75]

Zorile

[MEDIA=77]

Coborâi din deal în vale

[MEDIA=79]

Colo-n vale-n grădiniță

[MEDIA=80]

Nu mă bate, Doamne, rău

[MEDIA=81]

Trandafir de la Moldova

[MEDIA=82]

Pages: 1 2 3

11 Responses to “Șapte voci românești de excepție”


Leave a Reply

You must login to post a comment.