FJSC la Târgul educaÅ£iei 2008, ziua I

Târgul educaţiei se desfăşoară anul acesta între 21 şi 23 martie, la Facultatea de Drept. Acolo sunt prezente toate facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti, încercând să ademenească liceenii prin programe cât mai inventive şi îndrăzneţe.

FJSC-ul este prezent la standul 32 (după intrare, dreapta, apoi stânga). Am avut ieri ÅŸi un concurs cu premii… vom mai avea ÅŸi astăzi ÅŸi mâine, aÅŸa că fiÅ£i prezenÅ£i acolo! :)

Şi să terminăm cu vorba lungă, avem filme şi poze, dragă :)) :

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Hint: a se observa doamna Coman în filmul imnului vechi, e foarte entuziasmată :)

Plimbându-mă pe acolo, am găsit o cameră cu tablouri şi alte exponate. Printre altele, ceva foarte amuzant:

Mesajul Universităţii din Tokyo către Universitatea din BucureÅŸti. Mda… salut ÅŸi vouă =))

Apoi, încă ceva interesant la Facultatea de Fizică. Dar m-a enervat proful ăla pentru că voia să ne arate că el e mai deştept decât noi. Aveau un bec:

Când Å£ineai mâna în apropierea becului, apărea acel efect care se vede ÅŸi în poză. Pentru că nu era deschis spre a împărtăşi secretul ÅŸi celorlalÅ£i, am putut afla doar că becul este unul normal, dar ai nevoie de un transformator. Nu a vrut nicicum să-mi zică la ce tensiune trebuie setat transformatorul… Dar am să caut eu, sau dacă ÅŸtie cineva, să-mi spună într-un comentariu cum se numeÅŸte fenomenul.

7 Responses to “FJSC la Târgul educaÅ£iei 2008, ziua I”


 • Nu vreau sa-i tin partea profului de fizica dar probabil era mai…decat voi :P
  Nu e ceva foarte complex. Becul o fi el normal, dar mai mult ca sigur nu mai are filamentul si e conectat la un transformator, ce ii furnizeaza un curent alternativ de frecventa foarte mare, de ordinul zecilor de kHz si o tensiune de cativa kV. Cand apropii mana de bec, campul magnetic este perturbat si se creeaza descarcari electrice, iar cel ce apropie mana se incarca cu energie statica.
  Globurile cu plasma functioneaza pe acelasi principiu.

 • Păi n-am zis că nu ar fi fost, dar m-a deranjat modul lui de abordare.
  Exact asta spunea ÅŸi el… că se creează o plasmă, parcă. :) Oricum, să ÅŸtii că becul avea filament. Åži a zis că merge cu orice bec, ÅŸi că transformatorul îl pot face ÅŸi eu :))

  Lasă că mai trec şi astăzi pe la el, poate-mi dă mai multe detalii :)

 • Iar le-am dat clasa tuturor cu prezentarea FJSC-ului. Priviti fetele celor prezenti acolo. :)) Dai sa fugi, nu alta! :))

 • Probabil proful ala vrea sa dai la fizica si atunci vei afla secretul. :) Frumoasa prezentare. V-am vazut si la TV. ;)

 • In primul rand…si pe noi ne enerveaza profu’ ala…da’ ramane intre noi :P .

  In al doilea rand…becul e normal…nu i-a scos nimeni filamentul (nu ar mai fi fost normal daca faceam asta). Am stat asa…vreo 20 de minute sa ma gandesc cum am putea sa procedam pentru a scoate filamentul unui bec…dar inca nu m-am prins…daca aveti vreo idee…sa-mi spuneti si mie.

  Tehnic vorbind transformatorul ala da un potential (nu tensiune) foarte mare…nu stiu exact la cat functiona cel din poza…dar intrucat il am in camera acum…aflu cumva si-ti zic. Oricum, pe viitor incercati sa intrebati un student…sau o studenta…mai ales ca nu numai voi aveti fete frumoase la facultate :P

 • Am aflat astăzi că era la 12V, chiar de la o fată :) Dar nu a ÅŸtiut să-mi dea mai multe detalii.

  AÅŸtept atunci… mersi mult!

 • nu mai…era alimentan la 12 V, da’ scoatea (probabil) mai bine de 10kV…am masurat in labu’ de electronica ce tensiune am la tample…si a iesit 30V…deci…iti dai seama ca la 12V nu se intampla nik…

  daca vrei mai multe detalii iti dau ID-u’ meu…

Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX