FJSC la Târgul educației 2008, ziua I

Târgul educației se desfășoară anul acesta între 21 și 23 martie, la Facultatea de Drept. Acolo sunt prezente toate facultățile din cadrul Universității din București, încercând să ademenească liceenii prin programe cât mai inventive și îndrăznețe.

FJSC-ul este prezent la standul 32 (după intrare, dreapta, apoi stânga). Am avut ieri și un concurs cu premii… vom mai avea și astăzi și mâine, așa că fiți prezenți acolo! :)

Și să terminăm cu vorba lungă, avem filme și poze, dragă :)) :

[MYPLAYLIST=10]

Hint: a se observa doamna Coman în filmul imnului vechi, e foarte entuziasmată :)

Plimbându-mă pe acolo, am găsit o cameră cu tablouri și alte exponate. Printre altele, ceva foarte amuzant:

Mesajul Universității din Tokyo către Universitatea din București. Mda… salut și vouă =))

Apoi, încă ceva interesant la Facultatea de Fizică. Dar m-a enervat proful ăla pentru că voia să ne arate că el e mai deștept decât noi. Aveau un bec:

Când țineai mâna în apropierea becului, apărea acel efect care se vede și în poză. Pentru că nu era deschis spre a împărtăși secretul și celorlalți, am putut afla doar că becul este unul normal, dar ai nevoie de un transformator. Nu a vrut nicicum să-mi zică la ce tensiune trebuie setat transformatorul… Dar am să caut eu, sau dacă știe cineva, să-mi spună într-un comentariu cum se numește fenomenul.

7 thoughts on “FJSC la Târgul educației 2008, ziua I

 1. Stefan

  Nu vreau sa-i tin partea profului de fizica dar probabil era mai…decat voi :P
  Nu e ceva foarte complex. Becul o fi el normal, dar mai mult ca sigur nu mai are filamentul si e conectat la un transformator, ce ii furnizeaza un curent alternativ de frecventa foarte mare, de ordinul zecilor de kHz si o tensiune de cativa kV. Cand apropii mana de bec, campul magnetic este perturbat si se creeaza descarcari electrice, iar cel ce apropie mana se incarca cu energie statica.
  Globurile cu plasma functioneaza pe acelasi principiu.

 2. Vlady Post author

  Păi n-am zis că nu ar fi fost, dar m-a deranjat modul lui de abordare.
  Exact asta spunea și el… că se creează o plasmă, parcă. :) Oricum, să știi că becul avea filament. Și a zis că merge cu orice bec, și că transformatorul îl pot face și eu :))

  Lasă că mai trec și astăzi pe la el, poate-mi dă mai multe detalii :)

 3. Catalin

  In primul rand…si pe noi ne enerveaza profu’ ala…da’ ramane intre noi :P .

  In al doilea rand…becul e normal…nu i-a scos nimeni filamentul (nu ar mai fi fost normal daca faceam asta). Am stat asa…vreo 20 de minute sa ma gandesc cum am putea sa procedam pentru a scoate filamentul unui bec…dar inca nu m-am prins…daca aveti vreo idee…sa-mi spuneti si mie.

  Tehnic vorbind transformatorul ala da un potential (nu tensiune) foarte mare…nu stiu exact la cat functiona cel din poza…dar intrucat il am in camera acum…aflu cumva si-ti zic. Oricum, pe viitor incercati sa intrebati un student…sau o studenta…mai ales ca nu numai voi aveti fete frumoase la facultate :P

 4. Catalin

  nu mai…era alimentan la 12 V, da’ scoatea (probabil) mai bine de 10kV…am masurat in labu’ de electronica ce tensiune am la tample…si a iesit 30V…deci…iti dai seama ca la 12V nu se intampla nik…

  daca vrei mai multe detalii iti dau ID-u’ meu…

Leave a Reply