Astăzi, eclipsă totală de soare

total sun eclipsePentru cei ce nu ştiau, astăzi este eclipsă totală de Soare. Chiar în timp ce scriu, ea poate fi vizibilă. În România se poate observa mai bine în nord.

O eclipsă se produce atunci când un corp ceresc trece prin umbra altuia. În cazul eclipsei de soare, umbra Lunii se proiectează pe suprafaţa Pământului. Întâmplarea face ca Pământul să se afle la o astfel de distanţă de Lună şi de Soare încât diametrele aparente ale celor doi aştri să fie aproximativ egale. Ca urmare, în timpul unei eclipse solare Luna acoperă Soarele aproape perfect. Nu acelaşi lucru se petrecea acum 100 de milioane de ani, când Luna era mai aproape de Pământ; în viitorul îndepărtat se preconizează că toate eclipsele solare vor deveni inelare, adică Luna va acoperi doar partea centrală a Soarelui. (wikipedia)

Din păcate, nu am mai ajuns la Novosibirsk, aşa cum îmi doream acum câteva luni. Transportul dus-întors m-ar fi costat în jur de 550 de euro, ceea ce era destul de mult. O altă variantă era în nordul Canadei, prin nişte insule, ceea ce era mult mai inaccesibil decât cel mai mare oraş din Siberia.

O eclipsă totală de soare e ceva ce vreau neapărat să văd măcar o dată în viaţă, iar poate până la următoarea voi avea milionul ăla de dolari şi nu va mai fi o problemă :)

Nu uitaţi să vă protejaţi ochii, pentru că e foarte periculos altfel.

P.S. Cu 10 minute mai devreme era senin, acum e plin de nori. Plin. Urăsc clima temperat-oceanică :(

2 Responses to “Astăzi, eclipsă totală de soare”


Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX