Astăzi, eclipsă totală de soare

total sun eclipsePentru cei ce nu știau, astăzi este eclipsă totală de Soare. Chiar în timp ce scriu, ea poate fi vizibilă. În România se poate observa mai bine în nord.

O eclipsă se produce atunci când un corp ceresc trece prin umbra altuia. În cazul eclipsei de soare, umbra Lunii se proiectează pe suprafața Pământului. Întâmplarea face ca Pământul să se afle la o astfel de distanță de Lună și de Soare încât diametrele aparente ale celor doi aștri să fie aproximativ egale. Ca urmare, în timpul unei eclipse solare Luna acoperă Soarele aproape perfect. Nu același lucru se petrecea acum 100 de milioane de ani, când Luna era mai aproape de Pământ; în viitorul îndepărtat se preconizează că toate eclipsele solare vor deveni inelare, adică Luna va acoperi doar partea centrală a Soarelui. (wikipedia)

Din păcate, nu am mai ajuns la Novosibirsk, așa cum îmi doream acum câteva luni. Transportul dus-întors m-ar fi costat în jur de 550 de euro, ceea ce era destul de mult. O altă variantă era în nordul Canadei, prin niște insule, ceea ce era mult mai inaccesibil decât cel mai mare oraș din Siberia.

O eclipsă totală de soare e ceva ce vreau neapărat să văd măcar o dată în viață, iar poate până la următoarea voi avea milionul ăla de dolari și nu va mai fi o problemă :)

Nu uitați să vă protejați ochii, pentru că e foarte periculos altfel.

P.S. Cu 10 minute mai devreme era senin, acum e plin de nori. Plin. Urăsc clima temperat-oceanică :(

2 thoughts on “Astăzi, eclipsă totală de soare

Leave a Reply