Zaraza – între ficÅ£iune ÅŸi realitate

Presupun că toată lumea a auzit de Zaraza, în caz contrar, să vă fie ruşine.
Pentru cine nu ştie: Zaraza este o melodie foarte celebră a perioadei interbelice, cântată de Cristian Vasile.

Cristian VasileDe ce zic “între ficÅ£iune ÅŸi realitate”? Pentru că mulÅ£i consideră ficÅ£iunea o realitate, iar realitatea nu o ÅŸtiu deloc.

Povestea scrisă de Mircea Cărtărescu în cartea De ce iubim femeile a fost luată de bună de foarte multă lume, inclusiv de mine. Dar trebuie să vă dezamăgesc şi să vă mărturisesc că nu e adevărată. Sunt doar invenţii pentru o lectură plăcută.

Zaraza nu a existat niciodată, iar asta ar trebui să lămurească tot ce e neclar. Adică nu era nici prostituată, nici iubita lui Cristian Vasile, nici n-a fost omorâtă de Burilă din banda de la Bariera Vergului, când s-a dus să cumpere tutun. Nimic :)
Cristian Vasile nu a furat cenuşa Zarazei şi nici nu a înghiţit-o cu linguriţa. Nu şi-a ars nici corzile vocale cu terebentină.

A avut diverse probleme de sănătate, probleme cu femeile care îi voiau doar banii şi aşa a ajuns să se căsătorească cu o veche cunoştinţă de-ale lui, Rada Moldoveanu. Mai multe detalii puteţi citi aici.

În realitate, piesa este plagiată după un tango uruguayan, compus de Benjamin Tagle Lara şi care poartă acelaşi nume, Zaraza.

“A la huella, huella, zaraza / huella, huella guay!” – “Hai pe potecă, pe potecă boule/ Pe potecă, hăis!”. Cam aÅŸa ar suna varianta originală, în care este vorba despre un bou la sfârÅŸitul vieÅ£ii ÅŸi stăpânul trist care îşi aminteÅŸte cum umblau ei doi pe câte poteci…

Eu am fost destul de mâhnit când am descoperit plagiatura, dar la vederea traducerii variantei originale, m-am mai înveselit puÅ£in. Mult mai “fericită” varianta românească. Senzuală, cu versuri faine, care te fac să visezi…

Update: versurile au fost scrise de către Nicolae Kiriţescu, nicidecum de către Cristian Vasile :)

Zaraza a fost un hit la nivel mondial, dacă putem spune aÅŸa, fiind adaptat în mai multe versiuni. VeÅ£i vedea în playlist-ul de mai jos Ignacio Corsini – Zaraza, Cristian Vasile – Zaraza ÅŸi W.Gran & A.Harris – Gdy ghitara gra pioseknÄ™.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

9 Responses to “Zaraza – între ficÅ£iune ÅŸi realitate”


  • Trebuie sa recunosc… eu m-am gandit prima data la bautura si nu la persoana.

  • Stiam ca e furaciune varianta romaneasca ;)) . Sunt multe discutii in contradictoriu pe tema asta. Unii spun ca se numeste Zarada, tu crezi ca “Zaraza nu a existat niciodată”, dar totusi de unde versurile alea superbe. Din link-ul pus de tine am citit ca “Maud Mary, femeia de care era îndrăgostit, l-a adus în pragul disperării. O iubea nespus, aÅŸa că nu se uita la banii pe care-i cheltuia pentru capriciile ei.” Este un sambure de adevar! Mai bine nu am strivi “corola de minuni a lumii”. Sa nu ucidem tainele ce le intalnim in calea noastra…

  • De unde versurile? Stai, că-Å£i spun, ÅŸi am să fac update ÅŸi în articol: Nicolae KiriÅ£escu, aÅŸa se numeÅŸte nenea care le-a compus :)

  • si io, mam gandit la beutura. dar oricum mersi de informatie ;)

  • Asta e o incercare de a risipi mitul promovat de Cartarescu :)

  • Vai, câtă dezamăgiiireeeeee!!!! Și atâția ani (de când am citit cartea) am crezut că e pe buneeee :(( Nuuuuuu… De ceeeee??? De ce am căutat tocmai astăzi??? :)) ))) vai, È™i le-am povestit’o si tuturor prietenilor mei :)) ))) Hahahaha

  • Nu e nevoie să amintească faptul că povestea diferă de realitate. Nimeni nu vrea realitate în cotidian. Vrem obiectivitate în stiinţă dar nu ÅŸi în viaÅ£a noastră. Deci spune linistită povestea fără remuscări. Dacă cineva se bucură de ea lasă-l să se bucure, nu-i lua asta pentru un detaliu nesemnificativ ÅŸi inutil!

Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX