Zaraza – între ficțiune și realitate

Presupun că toată lumea a auzit de Zaraza, în caz contrar, să vă fie rușine.
Pentru cine nu știe: Zaraza este o melodie foarte celebră a perioadei interbelice, cântată de Cristian Vasile.

Cristian VasileDe ce zic “între ficțiune și realitate”? Pentru că mulți consideră ficțiunea o realitate, iar realitatea nu o știu deloc.

Povestea scrisă de Mircea Cărtărescu în cartea De ce iubim femeile a fost luată de bună de foarte multă lume, inclusiv de mine. Dar trebuie să vă dezamăgesc și să vă mărturisesc că nu e adevărată. Sunt doar invenții pentru o lectură plăcută.

Zaraza nu a existat niciodată, iar asta ar trebui să lămurească tot ce e neclar. Adică nu era nici prostituată, nici iubita lui Cristian Vasile, nici n-a fost omorâtă de Burilă din banda de la Bariera Vergului, când s-a dus să cumpere tutun. Nimic :)
Cristian Vasile nu a furat cenușa Zarazei și nici nu a înghițit-o cu lingurița. Nu și-a ars nici corzile vocale cu terebentină.

A avut diverse probleme de sănătate, probleme cu femeile care îi voiau doar banii și așa a ajuns să se căsătorească cu o veche cunoștință de-ale lui, Rada Moldoveanu. Mai multe detalii puteți citi aici.

În realitate, piesa este plagiată după un tango uruguayan, compus de Benjamin Tagle Lara și care poartă același nume, Zaraza.

“A la huella, huella, zaraza / huella, huella guay!” – “Hai pe potecă, pe potecă boule/ Pe potecă, hăis!”. Cam așa ar suna varianta originală, în care este vorba despre un bou la sfârșitul vieții și stăpânul trist care își amintește cum umblau ei doi pe câte poteci…

Eu am fost destul de mâhnit când am descoperit plagiatura, dar la vederea traducerii variantei originale, m-am mai înveselit puțin. Mult mai “fericită” varianta românească. Senzuală, cu versuri faine, care te fac să visezi…

Update: versurile au fost scrise de către Nicolae Kirițescu, nicidecum de către Cristian Vasile :)

Zaraza a fost un hit la nivel mondial, dacă putem spune așa, fiind adaptat în mai multe versiuni. Veți vedea în playlist-ul de mai jos Ignacio Corsini – Zaraza, Cristian Vasile – Zaraza și W.Gran & A.Harris – Gdy ghitara gra pioseknÄ™.


9 Responses to “Zaraza – între ficțiune și realitate”


Leave a Reply

You must login to post a comment.