Ne-am cutremurat, deci…

După cum bine ştiţi, aseară ne-am zdruncinat puţin. Iată ce spune Institutul Naţional pentru Fizica Pământului:

In ziua de 25 aprilie 2009 ora 20:18:48 (ora Romaniei) s-a produs un cutremur de magnitudine 5.1 (pe scara Richter) la adancimea de 100 km in zona Vrancea. Cutremurul a fost simtit cu intensitatea V in zona epicentrala si cu intensitatea III-IV in zona orasului Bucuresti. Cutremurul a fost resimtit de asemenea pe o arie intinsa inspre nord est (Iaşi, Chişinău) si sud vest (Piteşti, Craiova si chiar in Bulgaria).

Pentru distributia frecventa de aparitie – magnitudine tipica zonei seismice vrancene, seismele de magnitudine de peste 5 au o perioada medie de repetare de 2 – 3 ani. In ultimii 10 ani au fost generate urmatoarele cutremure cu magnitudine mai mari de 5:

1999/04/28 08:47 h = 151 km, M = 5.3

2000/04/06 00:10 h = 143 km, M = 5.0

2004/10/27 21:47 h =  99 km, M = 6.0

2005/05/14 01:53 h = 148 km, M = 5.1

In general socurile vrancene de adancime intermediara au replici semnificativ mai putine comparativ cu socurile din crusta si de marime semnificativ mai mica fata de marimea socului principal. De aceea, pentru evenimentul din 25 aprilie probabilitatea producerii unor replici care sa fie simtite este extrem de mica.

Eu stăteam pe scaunul de la calculator… ÅŸi când am auzit vuietul acela specific cutremurelor ÅŸi am simÅ£it cum se miÅŸcă blocul, m-am căcat pe mine de frică, mi s-a uscat instantaneu gura ÅŸi mă gândeam cum să ajung mai repede sub tocul uÅŸii de la intrare. De data asta am avut noroc, pentru că abia ce am reuÅŸit să mă ridic de pe scaun ÅŸi s-a ÅŸi terminat. Cred că intensitatea maximă pe care am resimÅ£it-o a durat între 1-2 secunde.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă adăpostesc sub tocul uşii de la intrare. Am văzut că nu se mai întâmplă nimic, m-am întors în cameră şi am pus chitarele în huse şi le-am ferit de obiecte care ar fi putut să cadă pe ele. Apoi a trebuit să plec la gară şi am luat-o şi pe Hope cu mine :D

De ce sunt îngroÅŸate cele două cutremure din lista de mai sus? Pentru că sunt primele două din viaÅ£a mea…

ÃŽn 2004 s-a întâmplat exact după petrecerea de Haloween, iar eu stăteam cu un coleg de liceu cu fundul pe un gard ÅŸi împărtăşeam impresii despre jocuri de strategie. S-a auzit un vuiet sinistru, a început să se miÅŸte gardul, am crezut că bate vântul… apoi am auzit vase care se spărgeau prin casele oamenilor (care stăteau în blocuri cu 4 etaje) ÅŸi ne-am speriat amândoi ÅŸi am fugit în mijlocul drumului. Cred că mama l-a simÅ£it tare de tot la etajul 6, eu am avut noroc că eram pe-afară.
Oricum, cutremurul a fost naşpa. A durat şi destul de mult timp (cred că vreo 10 secunde) şi a fost foarte puternic: 6 grade înseamnă muuult.

ÃŽn 2005 stăteam tot la calculator, ÅŸi aveam un birou ÅŸubred de tot… care a început să se miÅŸte dintr-o parte în alta. Atunci primul instinct a fost să Å£in monitorul CRT de 19″ de atunci să nu cadă :) Oricum, a fost destul de slăbuÅ£, că s-a terminat repede.

Din experienţa mea de până acum la capitolul cutremure, trag concluzia că sunt cu atât mai devastatoare cu cât ţin mai mult. Cum ar veni unul de 6 grade dar foarte scurt ar fi mai lejer decât unul 5 grade mai lung :) Dar e doar o părere personală, nu ştiu dacă e adevărat.

– Va urma –

1 Response to “Ne-am cutremurat, deci…”


Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX