Învăţ să cânt la muzicuţă!

Colegul meu, Andrei, a avut ideea anului 2010, şi anume aceea de a aduce la Bucureşti o muzicuţă uitată de ani prin cine ştie ce sertare. Şi am încercat să cânt la ea, iar acum încep să-mi dau seama tot mai bine cum e cu suflatul şi cu trasul aerului.

Ce am descoperit? Dacă sufli, ai o notă, dacă tragi exact de pe aceeaşi poziţie, ai nota următoare (cu un ton mai sus, deci).
Încă nu-mi dau seama cum e cu semitonurile, dar cred că sunt între notele principale. Nu am reuşit să cânt o gamă completă, iar detalii teoretice prea multe despre muzicuţa asta nu pot să găsesc, întrucât e ceva chinezărie cu 24 de găuri. Pe net găsesc doar despre alea mici, cu 10 găuri. Oricum, după ureche pot să cânt unele melodii :)

Un mic preview, să fie pentru când am să ajung meseriaş, să râd de mine.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Pentru cine nu recunoaşte, piesa este Lioară, lioară.

16 Responses to “ÃŽnvăţ să cânt la muzicuţă!”


 • Hai că nu e rău, pentru început. Iar faptul că eu n-am recunoscut piesa decât la a doua ascultare, nu se pune. Iar faptul că abia la a treia ascultare, am văzut că ai trecut numele piesei, iarăşi nu se pune.
  Te prefer însă cu lemnul cu ÅŸase corzi în mână. But that’s just me. :)
  .-= Tocsica a mai scris Căţălu’ =-.

 • MulÅ£umesc pentru apreciere. Dar… muzicuÅ£a e pentru acompaniat chitara :D

 • Buna treaba. Multumesc…
  .-= Dinamo a mai scris Pariu: vin sau întîrzie? =-.

 • Asta imi aminteste de tata, care este un maestru intr-ale muzicutei.
  Spor cu instrumentul.

 • I-auzi, ce drăguÅ£. Mi-a mai zis o prietenă, după ce a văzut clipul, că ÅŸi ea ÅŸtie la muzicuţă ÅŸi că maică-sa e maestră :))

  Dacă aşa vor spune şi copiii mei despre mine când va veni vorba despre chitară, muzicuţă sau altele înseamnă că n-am trăit degeaba :)

 • Andrei asta numai idei bune are…

 • Va salut pe toti!

  Din clip mi se pare ca ce ai tu acolo e o muzicuta tremolo.

  Pentru cei interesati de muzicuta diatonica (cu 10 gauri, cea specifica blues-ului) va astept pe http://www.muzicuta.co.nr

  Este un proiect foarte nou, inceput acum vreo 2 zile al celor care indragesc blues-ul si muzicuta. Aici puteti afla lucruri noi despre muzicuta diatonica de la cei care se pricep si in curand veti putea sa cititi si diferite articole.

  Deci daca v-ati luat o muzicuta si nu stiti cum sa o folositi, intrati cu incredere pe site-ul de mai sus si puneti intrebari in sectiunea “DISCUTII”

  Atrag atentia ca site-ul este inca la inceput si nu este atat de complex, insa se lucreaza la acest aspect.

 • eu am o muzicuta de un an si inca nu stiu cum sa cant la ea :-\ mis dori sa invat dar nu am de unde :( sunt deschisa pentru sfaturi ;) deci cine poate sami spuna ceva scrietimi numele inaintea commului si scrieti, va rog :d ;)) , scrietimi

  va multumesc muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult!!!!!:>
  apropo, sunt fan al muzicutei :)>- ^:)^

 • Miky* poti intra pe site-ul pe care l-am dat mai sus si te ajut cu placere pe forumul de acolo :)

 • salut am si eu o muzicuta cu 24 de gauri. imi puteti spune care sunt notele?:)

 • Oare canta la chinezarie din aia cu 24 de gauri sau la una normala din aia cu 10?????????????????????????????????????????

 • buna seara tinere , pt inceput e f f bine . nu va dezamagiti de ce zic ceilalti mergeti cu credinta mai departe . am invatat si eu acum 30 ani ceva dar nu m-am tinut de muzica si vreau sa incep acum … succes

 • Salut…uite, am dat peste postarea asta cautand taburi pt muzicuta (diatonica, aia cu 10 gauri).

  Te pot ajuta eu putin cu muzicuta ta (am si eu una si asa m-am prins ce si cum, dar prefer diatonica):
  Deosebirea intre cea pe care o ai tu (Tremolo) si cea diatonica este simpla: tu ai 2 randuri de gauri. intre nota de sus si cea de jos e defazaj de un semiton. La chinezaria mea (are 2×24) problema e simpla. o gaura tragi aer, cealalta sufli, iar sub ele sunt la fel dar defazate. notele pt gama principala le gasesti in mijlocul muzicutei intotdeauna (scrie pe ea in ce gama e).

  Poti sa prostesti muzicuta tremolo sa sune ca o diatonica daca ajungi destul de priceput. Tremolo e mai usor de invatat pt ca practic ai 2×2 gauri prin care poti sufla (fiind una suflat si una tras aer + defazajele lor).

  Cam asta e tot ce stiu despre ele…

  Spor!

Leave a Reply

You must login to post a comment.
Apasă repejor aici ca să vezi lovingvama cum trebuie. Apasă aici să intri în rând cu lumea bună, folosind FirefoxX